Figyelem

Mint minden más szakmában, a klímatechnikában is keringenek történetek átvert ügyfelekről, megkárosított emberekről és olyan telepítő "szakemberekről", akik megfelelő szerszámok hiányában (természetesen olcsóbban) például az ablak keretén keresztül vezetik el a klíma csöveit, vagy elspórolják az épület homlokzatára szánt kábelcsatornát, ezzel anyagi és esztétikai kárt okozva az ügyfeleknek.

A piacon az elmúlt pár évben, sajnos előkerült a rablógazdálkodás, előkerültek azok a “szakemberek”, “vállalkozók” és “ismerősök” akik csak és kizárólag szélhámosság, és megtévesztés árán tudnak munkát vállalni.

Mivel aláígérnek minden szerelési árnak!  -30-50%-kal olcsóbban vállalják el a munkákat, szerszám és mindenféle szaktudás nélkül, és kíméletlenül letarolják a gyanútlan ügyfeleket.  

Jellemzően nem adnak számlát, ezt nyíltan felajánlják, mint opciót, a híres ”mehet áfa nélkül is” kíséretében. 

Egyéni vállalkozók, vagy pár fős kicsi cégek, nincsen klímás engedélyük, "de senki nem is kéri", nincs szaktudás, gyakorlat, megfelelő szerszámozottság.  Legtöbb esetben vidékre bejelentve a cég, egy autóval járnak, a telefonszám minden félévben cserélve és olyan márkát sóznak a tájékozatlan, sokszor idősebb, nyugdíjas emberek nyakába is, amiről soha senki sem hallott még előtte. Amire a gyanútlan megrendelők azonnal ráugranak mondat "mi 2 napon belül tudunk szerelni valamit valahogyan".  A munka végeztével általában nem elérhetőek.

A megrendelőnek biztos megoldás kell, nem ezek a ”szakemberek”!  

Miért írom ezt le? Mert minden évben kapunk legalább 100 telefont csőbe húzott ügyfelektől, akik a nem működő klímájukhoz keresnek javításra szerelőt, mivel a beüzemelő “vállalkozót” ebben az életben már soha többet nem fogják utolérni.


DE EZ ELKERÜLHETŐ! HA NORMÁLIS BIZTOS HÁTTÉRREL RENDELKEZŐ VÁLLALKOZÓT BÍZNAK MEG KÉSZÜLÉKÜK BESZERELÉSÉVEL ÉS SZERVIZELÉSÉVEL. 

Fontos megjegyezni, hogy egy klíma beszereléséhez speciális szerszámok (nagy teljesítményű ütvefúrógépek, peremező készlet, vákuumszivattyú stb.) szükségesek, amik nélkül nagyon nehezen, mondhatni egyáltalán nem lehetséges egy gép üzembe helyezése!

Itt meg kell, hogy jegyezzem, egy klímaszerelő szakembernek a teljes szerszámozottsága A-tól Z-ig majdnem meghaladja a 900.000Ft-ot.
Ezért is kiemelten fontos a szereléshez választott partner megfelelő kiválasztása.